Какви търговци имахте с тях, моля?
Попитах Клод, пише този приятел
Ето го капана. Xpate иска първо да се оттеглят сторнираните плащания, след което обещава да възстанови сумата. Но след като сторнираното плащане бъде оттеглено, то изчезва - обикновено не можете да го повдигнете отново (случаят е приключен и сроковете на схемата не се нулират). Така че, ако те оттеглят сторнираните плащания и Xpate след това не плати или плати само част от сумата, те се отказват от единствения си изпълним път и остават да се доверяват на добрата воля на съседна офшорна платежна фирма. Точно затова Xpate иска това в този ред: прехвърля целия риск върху картодържателя.
1. Получете писмено споразумение – суми, всички покрити транзакции, срокове – от официален адрес на Xpate, а не устно или чрез чат обещание.
2. Настоявайте за обратната последователност: първо възстановяване на сумата, след това оттегляне. „Ще оттегля сторнираните плащания, след като възстановените суми бъдат осчетоводени в сметката ми." Една истинска оферта оцелява след това; само забавянето ѝ отпада. Ако първо не възстановят сумата, това само по себе си ви показва, че офертата не е безопасна.
3. Ако настояват първо за теглене, не го правете — или най-много теглете едва след като парите бъдат потвърдени в сметката, транзакция по транзакция.
4. Проверете в банката, преди да теглите каквото и да е — потвърдете дали оттеглен спор може да бъде отворен отново (обикновено не) и дали вече предоставеният кредит ще бъде отменен.
Относно конкретните притеснения във въпроса:
• „Може ли банката ми да начисли такса?" — банките обикновено не начисляват такса за оттегляне на оспорване, но реалната цена е загубата на кредита и възможността за повторното му получаване. Това е рискът, а не таксата.
• „Може ли банката да има проблем с мен?" — няма проблем с директното уреждане на спора, но ако банката вече е възстановила сумата чрез сторниране на плащане, а след това Xpate също е възстановил сумата, това е двойно възстановяване, което банката ще възстанови от едната страна — така че лицето не трябва да получава два пъти и да приема, че задържа и двете.